Νοσοκομειακοί γιατροί: Καταγγέλλουν ελλείψεις προσωπικού σε Αίγινα – Κεφαλλονιά και άσκηση πιέσεων σε γιατρούς!

Προβλήματα στη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στα νησιά λόγω ελλείψεων, διαπιστώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.

Τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), όσο και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλουν ότι οι ελλείψεις προσωπικού στα νησιά της Αίγινας και την Κεφαλλονιάς, έχουν δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων αυτών των περιοχών, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, οι οποίες έχουν διαταραχθεί.

ΟΕΓΝΕ: Ο διοικητής του νοσοκομείου Κεφαλλονιάς πιέζει την αναισθησιολόγο να εφημερεύει όλο τον μήνα΄
Σε μια σοβαρή καταγγελία για τον διοικητή του νοσοκομείου της Κεφαλλονιάς, προχωρά η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ). Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο διοικητής κ. Μεσσάρης, προσπαθεί να εκβιάσει την μοναδική αναισθησιολόγο του νοσοκομείου να εφημερεύει καθημερινά όλο τον μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο κ. Μεσσάρης με έγγραφο του προς την αναισθησιολόγο ισχυρίζεται ότι, αν η αυτή αρνηθεί να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο  για 30  συνεχόμενες μέρες το μήνα,  είναι ανήθικο εκ μέρους της  και «τυχόν λανθασμένη αντιμετώπιση περιστατικού θα είναι δική της υπαιτιότητα». Μάλιστα, «προτρέπει» την αναισθησιολόγο να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, προκαλεί, όπως λέει, τον κ. Μεσσάρη να αναφέρει ποιες είναι οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπουν ότι  η συνάδελφος τους είναι υποχρεωμένη να δεχτεί να κάνει αυτό που της ζητάει:

“Τον προκαλούμε  να μας πει που το είδε γραμμένο ότι είναι “υποχρεωμένος” η μία και μοναδική αναισθησιολόγος να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο για 30  συνεχόμενες μέρες το μήνα, μέχρι να φιλοτιμηθεί η κυβέρνηση να προσλάβει γιατρούς; Γνωρίζει ή δε γνωρίζει ότι  αν η συνάδελφος πραγματοποιεί εφημερίες ετοιμότητας καθημερινά τότε, μετά τις 20 του μήνα,  η αποζημίωση των εφημεριών θα έχει υπερβεί το μισθό της, και σύμφωνα με το νόμο δεν πρόκειται να πληρωθεί το σύνολο των εφημεριών; Μήπως ο κ. Μεσσάρης έχει  την απαίτηση η συνάδελφος  να δεχτεί την απλήρωτη εργασία; Αλήθεια ποια «ηθική» την οποία  επικαλείται στο έγγραφο του ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Κεφαλλονιάς, υπαγορεύει κάτι τέτοιο;”.

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΣΥ υποστηρίζει ότι οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία δέχονται πιέσεις να εφημερεύουν non stop  χωρίς ξεκούραση, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Μάλιστα με πρόσφατη τροπολογία της, η κυβέρνηση, μετακινεί προσωπικό από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο» για να στελεχώσουν τις μονάδες που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους για κορονοιό στις πύλες εισόδου της χώρας.

“Δική τους  υπαιτιότητα  είναι  το γεγονός ότι ένα ολόκληρο νοσοκομείο στηρίζεται σε μία  και μοναδική αναισθησιολόγο. Δική τους υπαιτιότητα είναι που οι δημόσιες μονάδες υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό. Δική τους  υπαιτιότητα είναι που αντί να αξιοποιήσουν τον χρόνο που κερδήθηκε την περίοδο της πανδημίας, και να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με  όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό,  έκαναν ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων που μόλις φτάνουν για να αναπληρώσουν τα κενά λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των απολύσεων των συμβασιούχων”, αναφέρουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί, όπως αναφέρει:

Ο Διοικητής  να αποσύρει το απαράδεκτο και έκνομο έγγραφό του.
Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες   για την επαρκή στελέχωση του Αναισθησιολογικού τμήματος με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο της Κεφαλλονιάς με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
ΕΙΝΑΠ: Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αίγινας
Στα πλαίσια επισκέψεων στα περιφερειακά του λεκανοπεδίου Κέντρα Υγείας, αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΙΝΑΠ επισκέφτηκε και συζήτησε με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό τα προβλήματα που απασχολούν το Κέντρο Υγείας, τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό της Αίγινας.

Έχουν προηγηθεί παρόμοιες επισκέψεις στα Κ.Υ. Νέας Μάκρης, Ραφήνας, Λαυρίου, Μαρκοπούλου και Σπάτων. Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα (Καλύβια, Βάρη, Καπανδρίτι, Κορωπί, Μέγαρα, Ελευσίνα, Σαλαμίνα).

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, στο Κ.Υ. Αίγινας, το οποίο εξυπηρετεί 15.000 μόνιμους κατοίκους (Αίγινα και Αγκίστρι), ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται, υπηρετούν μόνο 3 γενικοί γιατροί και 1 παθολόγος ως μόνιμοι. Επίσης υπηρετούν 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος, 1 ΩΡΛ, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος ως επικουρικοί και 2 αγροτικοί γιατροί στο Αγκίστρι.

“Υπάρχει άμεση ανάγκη (εκτός από τη μονιμοποίηση των επικουρικών) για 4 γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, για 2 παιδίατρους, 1 ορθοπεδικό, 1 ψυχίατρο καθώς και τακτικούς επισκέπτες -σε εβδομαδιαία βάση- γυναικολόγου και ουρολόγου. Σχετικά με τους καλοκαιρινούς μήνες κρίνεται απαραίτητη η παρουσία χειρουργού (λόγω των τροχαίων) και 2 επιπλέον αγροτικών γιατρών για τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού”.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της ΕΙΝΑΠ, ελλείψει τραυματιοφορέων και πληρωμάτων ΕΚΑΒ, οι διακομιδές από την ενδοχώρα προς το Κ.Υ. καθυστερούν, ενώ οι πλωτές διακομιδές με συνοδεία γιατρού προς τον Πειραιά “εκτός από την καθυστέρηση μπορεί να αποβούν βασανιστικές ακόμα και για το γιατρό, ο οποίος αναγκάζεται να πληρώνει για την επιστροφή στο νησί και αν είναι νύχτα και δεν υπάρχει δρομολόγιο πληρώνει και τη διανυκτέρευση, αν βρει! Λόγω των ανεπαρκών μέσων υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ασθενής πληρώνει 300€ – 400€ σε ιδιωτικό πλωτό για τη διακομιδή. Το λιμενικό θα πρέπει να διαθέτει ταχύπλοο για κάθε επείγουσα διακομιδή”.

Προβλήματα με τον εξοπλισμό στο Κ.Υ. Αίγινας 
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι αναμένεται νέο Ακτινολογικό από το Δεκέμβριο! “Το μικροσκόπιο είναι παλαιό και χρειάζεται αντικατάσταση. Οι υπέρηχοι λειτουργούν καλά. Χρειάζεται άμεσα τυμπανογράφος, αντικατάσταση ακοογράφου καθώς και διπολική διαθερμία και χειρουργικά εργαλεία για τις αιμορραγίες και τα τραύματα. Η μόνη δαπάνη που ενέκρινε η 2η Υ.Πε. είναι 180€ για κάτοπτρο ΩΡΛ. Επίσης είναι εξαιρετικά αργή η ταχύτητα του διαδικτύου του Κ.Υ. και πρέπει να γίνει αναβάθμιση από τον ΟΤΕ”, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Παράλληλα αναφέρουν ότι το κτίριο του Κ.Υ. Αίγινας παρ’ ότι είναι σχετικά νεόδμητο (δεκαετία 1990) χρειάζονται βελτιώσεις, νέα ιατρεία, αύξηση του χώρου του μικροβιολογικού και πρόβλεψη χώρου για αξονικό τομογράφο.

“Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει στο νησί ιδιωτική Δομή Υγείας δυναμικότητας 20 κλινών, όπου διαθέτει αξονικό τομογράφο αλλά δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (έτσι αν π.χ. κάποιος κάτοικος χρειάζεται CT θώρακος και κοιλίας πρέπει να πληρώνει 120€).  Η ίδια Δομή έχει αναρτήσει σε πίνακα οδηγίες για το πόσο κοστίζει η διακομιδή με ιδιωτικό ασθενοφόρο προς το Κ.Υ. ή προς τον Πειραιά, πατώντας στις ελλείψεις που αναφέρθηκαν”.

Συμπερασματικά, η ΕΙΝΑΠ ζητά επίλυση των άμεσων ζητημάτων των ιατρών και ασθενών (διακομιδές, εφημερία) εξοπλισμό, ασθενοφόρα, κτιριολογικές παρεμβάσεις.

“Η αδυναμία της δημόσιας Δομής πρέπει να αρθεί για να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι σε μη συμβεβλημένες ιδιωτικές Δομές”, καταλήγουν οι γιατροί.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.