Πανηγύρι του Αγ. Σώζοντα: Και τώρα στα …δύσκολα!

Από ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΑΙΓΙΝΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ»

Και τώρα στα …δύσκολα, για το καθιερωμένο από πολλές δεκαετίες τριήμερο παζάρι του Αγίου Σώστη που τέλειωσε χτες το βράδυ…

Πίσω από τους κατάφωτους πάγκους που περιδιαβαίνουν οι επισκέπτες, κρύβονται χρονίζοντα θέματα όπως:

1. Ο αποκλεισμός της πρόσβασης οχημάτων ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής σε μεγάλο κομμάτι του χωριού

2. Ο άμεσος κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς στον πολύτιμο Πευκώνα της Πέρδικας από βενζινοκίνητες γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος και από χρήσεις φωτιάς κάτω από τα δένδρα – που βέβαια θα επεκταθεί στα σπίτια που είναι σε επαφή με τα πεύκα.

3. Η ανεπάρκεια των χημικών τουαλετών και η έλλειψη εξοικείωσης των παζαρτζήδων με τη χρήση τους, με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν τον Πευκώνα και τα γύρω ακατοίκητα σπίτια.

4. Η ηχορύπανση και όχληση από τις θορυβώδεις γεννήτριες

5. Η έλλειψη παροχής νερού από την Κοινότητα για τις ανάγκες των παζαρτζήδων, με αποτέλεσμα νυκτερινές επιδρομές για νερό στις γειτονικέ αυλές

και πολλά άλλα που γνωρίζουν καλά οι περίοικοι του παζαριού, γιατί τα βιώνουν κάθε χρόνο, επί πάρα πολλά χρόνια.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε η νεοεκλεγμένη διοίκηση της Κοινότητας και του Δήμου να προχωρήσει στις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε το παζάρι από του χρόνου να λειτουργεί εύρυθμα και ελεγχόμενα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, του Πευκώνα και των περιουσιών τους, και χωρίς να επιβαρύνει τους κατοίκους και να υποβαθμίζει το περιβάλλον.

Ο Σύλλογός μας έχει από χρόνια επισημάνει τα προβλήματα αυτά δημόσια και για την ιστορία παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα στο EnPeiraiei.gr, πριν 6 χρόνια!

Aίγινα: Να μπει τάξη στο πανηγύρι του Αγ. Σώζοντα ζητά ο Σύλλογος της Πέρδικας

Ανοιχτή Επιστολή σχετικά με προβλήματα κατά τις ημέρες εορτασμού του Αγίου Σώζοντα στην Πέρδικα απέστειλε στον Δήμαρχο, τη Διοικητή της Αστυνομίας και του Δασαρχείου, ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος “Αγ. Σώστης”. Ειδικότερα, ζητά την έντονη παρουσία του Δήμου και της Αστυνομίας προκειμένου να μην επαναληφθούν περιστατικά προηγούμενων ετών που προσδίδουν μια τριτοκοσμική εικόνα και θέτουν σε κίνδυνο τον Πευκώνα.

Όπως είναι γνωστό, ο εορτασμός του Αγίου Σώζοντα κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για την Πέρδικα, αλλά και για την Αίγινα εν γένει, προσελκύοντας εκατοντάδες κόσμου στη περιοχή. Είναι επίσης γνωστό ότι ο εορτασμός προσελκύει μεγάλο πλήθος υπαίθριων εμπόρων και μικροπωλητών, με παντός είδους εμπόρευμα.

Σεβόμαστε απόλυτα το γεγονός ότι οι μικροπωλητές είναι καθ’ όλα νόμιμοι και ότι καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο στο Δήμο για την εμπορική τους δραστηριότητα. Επιπλέον θεωρούμε ότι όλοι οι μικροπωλητές έχουν λάβει εκ των προτέρων την απαραίτητη άδεια από το Δήμο και δεν υπάρχει παράνομη δραστηριότητα, συνεπώς ο αριθμός τους αλλά και η δραστηριότητα του καθένα είναι καταγεγραμμένα.

Ωστόσο, πέρυσι παρατηρήθηκαν καταστάσεις ιδιαιτέρως δυσάρεστες οι οποίες , σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το όριο της επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα:

1. Όλα τα δρομάκια καθέτως του Κεντρικού Δρόμου είναι μπλοκαρισμένα από τους στημένους πάγκους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δίοδος/ διέξοδος σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, λόγου χάρη, κάτι που μπορεί να κοστίσει ακόμα σε ανθρώπινες ζωές.

2. Έχει εντόνως παρατηρηθεί ότι καταπατούνται οικίες , στις οποίες δεν βρίσκονται οι ιδιοκτήτες τους, για να εξυπηρετηθεί ο ύπνος και οι βιολογικές ανάγκες κάποιων εκ των μικροπωλητών!

3. Όσον αφορά τον ευαίσθητο Πευκώνα, που τόσος αγώνας γίνεται για την επιβίωσή του έχουν παρατηρηθεί τα εξής:

α) ακαθαρσίες παντός τύπου (οργανικές και ανόργανες) σε όλη του την έκταση. Άλλωστε οι 2 χημικές τουαλέτες που εγκαθιστά ο Δήμος κατά τις ημέρες του πανηγυριού είναι εντελώς ανεπαρκείς, λόγω του μεγάλου πλήθους των μικροπωλητών, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα

β) μπαίνουν και παρκάρουν οχήματα (μέσα στο Πευκώνα!)

γ) και το πιο επικίνδυνο, ανάβονται εστίες γκαζιού (ανάμεσα στα Πεύκα!) για μαγείρεμα!!!!!

Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι πέραν της τριτοκοσμικής εικόνας που πολύ συγκρατημένα σας περιγράψαμε εγκυμονεί άμεσος και μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και υγειονομικών προβλημάτων. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι κατά την περσινή Πανήγυρη η αντίδραση και η αγανάκτηση των κατοίκων της Πέρδικας ήταν ιδιαιτέρως έντονη και αυτήν ακριβώς σας μεταφέρουμε, με το αίτημα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή φέτος σε όλα όσα παραπάνω σας παραθέσαμε.

Ζητούμε να υπάρχει επισταμένη και συνεχής παρουσία τόσο του Δήμου όσο και της Αστυνομίας ώστε να περιοριστούν τα παραπάνω φαινόμενα και να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αλόγιστης ρύπανσης . Επιπλέον, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε το πρόγραμμα καθαριότητας και ενεργειών υγειονομικής προστασίας από πλευράς του Δήμου για τις ημέρες αυτές, δεδομένου ότι η οικονομική υποχρέωσή των μικροπωλητών προς το Δήμο έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Ζητούμε τέλος να μας δοθούν από τον αρμόδιο εκπρόσωπο του Δήμου τα στοιχεία του επικεφαλής των μικροπωλητών ο οποίος είναι υπεύθυνος να τακτοποιήσει τις απορρέουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Δήμο και να φροντίσει για τη γενικότερη ομαλή δραστηριότητα τις ημέρες εκείνες, στο βαθμό που βεβαίως ευθύνεται.

Είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείτε και συμμερίζεστε την έντονη ανησυχία μας για το θέμα, όπως επίσης και την ευθύνη που φέρει ο κάθε φορέας ξεχωριστά για την εικόνα που θα παρουσιαστεί φέτος κατά τις ημέρες εορτασμού του Πολιούχου μας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.