Γιάννης Μελάς: Χαράζει το μέλλον με καθαρό βλέμμα, αισιοδοξία κι όρεξη για σκληρή δουλειά

Ένας νέος πολιτικός άνδρας, με καθαρό βλέμμα, ξεκάθαρες απόψεις, βαθιά γνώση και εμπειρία των θεμάτων του Πειραιά και των νησιών ο Γιάννης Μελάς, κατεβαίνει με υψηλές βλέψεις, στον “στίβο” της κεντρικής πολιτικής σκηνής και θα διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία.

Επιτυχημένος Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στον Πειραιά, ο Γιάννης Μελάς είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής στην ευρύτερη περιοχή του μεγάλου λιμανιού και των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, έχει συνεισφέρει ενεργά στη λύση πολλών από αυτά και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και όρεξη για σκληρή δουλειά. Εξάλλου ως γιος του Παναγιώτη Μελά, εμβληματικού βουλευτή του Πειραιά, ο Γιάννης Μελάς από την παιδική του ηλικία ακόμη, «ζυμώθηκε» με την πολιτική και την καθημερινότητα των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής.

Στέκεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως υποψήφιος βουλευτής της Α’ Πειραιά και Νήσων, ακολουθεί τη δική του γραμμή στον τρόπο πολιτεύεται. Αυτή της αλήθειας και της υπευθυνότητας.

Οραματίζεται ένα σύγχρονο λιμάνι του Πειραιά και δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει περισσότερους πόρους, για την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων των νησιών του Αργοσαρωνικού μέσα από ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

1. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Αυτοδιοίκηση, θα είστε υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιά και Νήσων. Πόσο πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσει αυτή η εμπειρία σας ,στη νέα πρόκληση της πολιτικής σας καριέρας

Χωρίς αμφισβήτηση, πολύ. Εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος πρώτη φορά το 2010, πρώτος σε σταυρούς μάλιστα, το 2012 υπηρέτησα ως Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας, ενώ το 2014 επανεκλέχθηκα με το συνδυασμό ‘Πειραιάς ΝΙΚΗΤΗΣ’ του Γιάννη Μώραλη και μέχρι σήμερα είμαι Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου. Έχω αντιμετωπίσει συνεπώς στην πράξη δύο σημαντικές πληγές του ελληνικού κράτους, τη γραφειοκρατία και την ανάπτυξη.

Στην πρώτη μου θητεία στην αναβαθμίσαμε ολόκληρο το σύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης του Δήμου, ενώ από το 2014 εργάστηκα κυρίως για τη στήριξη του εμπορικού κόσμου και την ελάφρυνση των βαρών των νοικοκυριών. Με στοχευμένες κινήσεις , όπως οι αναπλάσεις περιοχών σαν την Τρούμπα για παράδειγμα, ενισχύσαμε την απασχόληση, ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης. Επιπλέον, για πρώτη φορά μειώσαμε για πρώτη φορά κατά 10% τα δημοτικά τέλη, εφαρμόσαμε στοχευμένες πολιτικές για τα καταστήματα που δέχτηκαν πλήγμα από τα έργα του Μετρό, αλλά δε μείναμε μόνο εκεί. Μειώσαμε κατά 50% τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους και απαλλάξαμε τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Βλέποντας κανείς τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας διαπιστώνει ότι δημιουργήθηκαν σχεδόν 17,000 νέες θέσεις εργασίας, για τις οποίες είμαι περήφανος που δούλεψα. Με αυτή την εμπειρία από το Δήμο λοιπόν, ως παρακαταθήκη, θεωρώ πως μπορώ να είμαι χρήσιμος για τον Πειραιά και τα νησιά στο επόμενο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

2. Υπηρετήσατε τον Πειραιά ως δημοτικός σύμβουλος και ως αντιδήμαρχος. Ξέρετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα της πόλης. Πως τα ιεραρχείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα κατά τη γνώμη σας;

Η πόλη έχει ξεκινήσει να αλλάζει πρόσωπο και ταυτότητα. Παρά την ταλαιπωρία που έχουν φέρει τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το μετρό, για την εξέλιξη των οποίων την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κεντρική εξουσία, πολύ σύντομα θα μιλάμε για ένα «διαφορετικό» Πειραιά. Ας μην ξεχνάμε όμως, πως πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μια απίστευτα πυκνοκατοικημένη περιοχή, με τα ανάλογα προβλήματα. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης για μένα λοιπόν, είναι οι χώροι. Δεν υπάρχει διαθέσιμη σπιθαμή γης, ώστε να μπορέσουν να δοθούν ανάσες στους πολίτες. Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ασφάλειας σε ορισμένες γειτονιές, για το οποίο η Ελληνική Αστυνομία κάνει προσπάθειες αλλά χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό και μέσα. Και προφανώς της απασχόλησης, όπως ολόκληρη η Ελλάδα. Ο Πειραιάς όμως έχει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές και είμαι βέβαιος πως τα επόμενα χρόνια οι καλές ειδήσεις θα είναι αρκετές.

3. Τα νησιά του Πειραιά παρά τις τεράστιες προοπτικές που έχουν δεν παρουσιάζουν την ανάπτυξη, ειδικά στον τουρισμό, που αξίζουν. Τι φταίει γι’ αυτό και πως μπορεί ν’ αλλάξει;

Η εγγύτητα στην Αττική μερικές φορές είναι ευλογία, άλλες είναι κατάρα. Εδώ όμως δεν είμαστε για να κάνουμε διαπιστώσεις για το τι πήγε λάθος χθες, αλλά να δώσουμε λύσεις. Αυτό που απαιτείται είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, ώστε συνολικά η Αίγινα, το Αγκίστρι, τα Κύθηρα, ο Πόρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα και η Τροιζηνία να μπορέσουν να λύσουν βασικά προβλήματα, όπως αυτό των μεταφορών, της ύδρευσης, της αποχέτευσης, των απορριμάτων και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους για υποδομές λοιπόν και επιπλέον να αναδείξουμε ένα τουριστικό προϊόν βασισμένο στα πλούσια τοπικά χαρακτηριστικά, όπως η ιστορικότητα και η ναυτική παράδοση.

4. Εξειδικεύοντας τις δράσεις που χρειάζονται στον Πειραιά. Ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης σε περίπτωση που εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία. Επενδύσεις, αστικές συγκοινωνίες, ανάπτυξη του λιμανιού, καθημερινότητα του πολίτη; Που θα ρίξει το κόμμα σας το βάρος των πρώτων ενεργειών;

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πως μόνο αν δημιουργηθεί πλούτος, θα μπορέσουν να υπάρξουν και περισσότερες δουλειές στις περιοχές μας. Κατά συνέπεια η διεκδίκηση περισσότερων επενδύσεων είναι αυτοσκοπός για την επόμενη Κυβέρνηση. Ο Πειραιάς όμως, χρειάζεται να ολοκληρωθούν επιτέλους τα μεγάλα έργα υποδομών και η μετάλλαξη του λιμανιού σε ένα σύγχρονο λιμάνι μεταφορών και κρουαζιέρας. Όταν αυτά ολοκληρωθούν και έχει τελειώσει και η αναμόρφωση της περιοχής του Μικρολίμανου, τότε θα μιλάμε για ένα εντελώς νέο προφίλ της πόλης.

5. Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια μεγάλη σε έκταση νίκη στις ευρωεκλογές. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει να διευρύνει την ισχύ της στις βουλευτικές εκλογές. Τι έκρινε κατά τη γνώμη σας το εκλογικό αποτέλεσμα στις αναμετρήσεις του Μαΐου;

Οι ευρωεκλογές ήταν η πρώτη μάχη, οι εθνικές εκλογές είναι μια άλλη κάλπη, με ένα μεγαλύτερο διακύβευμα. Το τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερες τις ζωές μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη δείξει ο κόσμος στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχει να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Η αλήθεια ήταν αυτή που συσπείρωσε τόσο κόσμο στις ευρωεκλογές γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, η αλήθεια και η υπόσχεση για σκληρή δουλειά είναι αυτή που θα δώσει μια μεγάλη νίκη στις 7 Ιουλίου.

6. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας. Δύο πολιτικοί ηγέτες με διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Τι ξεχωρίζει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και που υπερτερεί κατά τη γνώμη σας του αντιπάλου του, ώστε να αναδειχθεί πρωθυπουργός.

Νομίζω στο τελευταίο σημείο που ανέφερα παραπάνω, στο ότι λέει εξ’ αρχής την αλήθεια. Δεν υπόσχεται πολλά, είναι μετρημένος, αλλά από τη δουλειά και την υπευθυνότητα του, αποκομίζεις την υπόσχεση πως σίγουρα θα προσπαθήσει να κάνει περισσότερα. Κανείς δε μπορεί να τον κατηγορήσει για παροχολογία. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα και είναι συγκλονιστικό πως το τελευταίο διάστημα μιλάει, αλλά πια δεν τον ακούει κανείς. Είναι αναξιόπιστος.

7. Είστε ένας νέος σε ηλικία πολιτικός. Τι θα συμβουλεύατε στους συνομήλικους και στους μικρότερους ψηφοφόρους σας που φαίνεται να έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική; Πρέπει να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά και γιατί;

Θα τους έλεγα να πάνε να ψηφίσουν. Είναι υποχρέωση μας να επιλέξουμε την επόμενη Κυβέρνηση, διότι αυτή θα αποφασίζει για τις ζωές μας. Ακόμα και εάν δεν συμφωνούμε στο 100% με κάποιο κόμμα, χρειάζεται να στείλουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ζητάμε προσοχή. Την επόμενη ημέρα, κάποιος που θα κάνει πολιτική κριτική, δίχως να έχει πάει στην κάλπη να ψηφίσει, νομίζω πρωτίστως θα έχει χάσει τη δική του αξιοπιστία.

8. Στον Πειραιά διεκδικούν την ψήφο των πολιτών πολλά και αξιόλογα πολιτικά πρόσωπα, απ’ όλες τις παρατάξεις. Για ποιο λόγο οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες να επιλέξουν και να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία και το Γιάννη Μελά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές;

Δε μ’ αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, είναι κάτι άβολο για μένα, οπότε θέλω να με κρίνουν οι άνθρωποι που ψηφίζουν στην Α’ Πειραιά για την πορεία μου στο Δήμο, τα χαρακτηριστικά που δίνω στην υποψηφιότητα μου και για την υπόσχεση να δουλέψω σκληρά για τον τόπο μας. Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, ζω και δραστηριοποιούμαι στην πόλη που γεννήθηκα και θέλω αύριο να μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια, καθαρά. Διεκδικώ την εμπιστοσύνη όλων, για να δουλέψω για όλους μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.