Μεγάλη σύσκεψη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Πυροσβεστικό Σώμα – Πολιτική Προστασία και Περιφέρεια Αττικής συντονίζουν τις δυνάμεις τους

Μεγάλη σύσκεψη που συγκάλεσε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου έτους 2019 πραγματοποιήθηκε προχθές όπου συζητήθηκε το πλαίσιο δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών την θερινή περίοδο του 2019.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία της Γ.Γ. Δημοσίας Τάξεως Σπυριδούλας Καλαντζή, του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, του Αρχηγού ΠΣ Αντιστράτηγου Βασίλειου Ματθαιόπουλου, του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων ΠΣ Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Υπαρχηγού Υποστήριξης ΠΣ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου, των Αντιπεριφερειαρχών Κεντρικού Τομέα και Ανατολικής Αττικής, κκ. Ερμίνας Κυπριανίδου και Πέτρου Φιλίππου, αντίστοιχα, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.

Σημειώνεται ότι κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηπέρος αφού αρχικά ευχαρίστησε το Πυροσβεστικό Σώμα και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, ζήτησε την έγκαιρη στελέχωση των Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων της Π.Ε. Νήσων καθώς και την αύξηση της ετοιμότητας των οχημάτων. Το αίτημα αυτό είναι πάγιο λόγω των αποστάσεων των νησιών της Αττικής και της δυσχερούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Κατόπιν, αναφέρθηκε και α) στο ζήτημα της έγκαιρης εκταμίευσης των πιστώσεων προς τους Δήμους για τα έργα πολιτικής προστασίας & β) έθεσε τα θέματα αρμοδιότητας και ελέγχου των έργων της πρόληψης των πυρκαγιών, όπως είναι η απομάκρυνση των κλαδεμάτων, οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ιδιαίτερα δε, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του νησιού του Αγκιστρίου με τα «ελεύθερα» campings και τα μέτρα που έχει αποφασιστεί να ληφθούν για την απομάκρυνση των campers.

Σύσκεψη

Ειδικότερα ο κ. Χατζηπέρος σημείωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πανέμορφο νησί του Αγκιστρίου με 85% δασοκάλυψη από πευκοδάσος, γίνεται κατά τους θερινούς μήνες πόλος έλξης και για τους ελεύθερους κατασκηνωτές που δημιουργούν ανεξέλεγκτες εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος και συνθήκες κινδύνου για εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές. Για την αποτροπή των παραπάνω συνθηκών έχει αποφασιστεί η λήψη των κάτωθι μέτρων:

– Συνεχής και λεπτομερή ενημέρωση των ενδιαφερομένων κατασκηνωτών για το τι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές ποινές, με έντυπα φυλλάδια και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– Σύσταση μικτών κλιμακίων φύλαξης αποτελούμενων από εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Δασαρχείο) με τον συντονισμό και την μέριμνα του Δήμου Αγκιστρίου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονής εντός του δάσους κατά τις νυχτερινές ώρες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

– Αύξηση κονδυλίων για την δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση από την αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

– Ενίσχυση προσωπικού του Αστυνομικού και Πυροσβεστικού Σταθμού Αγκιστρίου, καθώς και των αρμόδιων Λιμεναρχείων και Δασαρχείων».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.