Αυτή είναι η πρόταση της ΝΔ για να λυθεί η “ακυβερνησία” των Δήμων

Τεράστιες οι δυσλειτουργίες από την εφαρμογή της απλής αναλογικής

Ολοκληρωμένη πρόταση θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία ώστε να υπάρξουν αλλαγές στην εφαρμογή του «Κλεισθένη» προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες της απλής αναλογικής στους δήμους όπως αποκάλυψε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο OneTV για τις ενδεχόμενες αλλαγές ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως η ΝΔ πέρα από τη συγκρότηση οργάνου που θα συνεδριάζει μια φορά κάθε δύο μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ξεκινήσει διαδικασία, ζητώντας από την ΚΕΔΕ και την Ένωση Περιφερειών να ετοιμάσουν πρόταση με την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας του Δημάρχου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν ένα θέμα απορριφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μπορεί να παραπεμφθεί στην οικονομική επιτροπή του Δήμου, όπου η πλειοψηφία θα είναι η παράταξη του δημάρχου» ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Το πλέον αντιπροσωπευτικό του χάους που προέκυψε από την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτυπώνεται πεντακάθαρα στην περίπτωση του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Ως γνωστόν ο κ. Ζέρβας, σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών, αναδείχθηκε δήμαρχος με το ποσοστό του 66,79%, έναντι του συνυποψηφίου του Νίκου Ταχιάου (33,21%).

Όμως το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους συμβούλους που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Έτσι στην περίπτωση του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, το ποσοστό στον α’ γύρο ήταν 14,93%, μια επίδοση που του έδωσε μόλις 7 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απεναντίας, ο Νίκος Ταχιάος συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ποσοστό ύψους 22,4%, με συνέπεια να κερδίσει 11 έδρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.