«Η Μικρή μας Πόλη»: «Τυφλοί είναι οι άνθρωποι οι ζωντανοί»

«Η Μικρή μας Πόλη»: «Τυφλοί είναι οι άνθρωποι οι ζωντανοί»

Γράφει η Κατερίνα Φραγκουλάκη

«Τυφλοί είναι οι άνθρωποι οι ζωντανοί»…. «Τη ζωή καταλαβαίνουν οι Άγιοι ή οι ποιητές».
Ποιο το νόημα της ζωής και κατά πόσο οι άνθρωποι οι ζωντανοί αντιλαμβανόμαστε την αξία της και γευόμαστε τις χαρές της; Ποια η σχέση μας με το χρόνο και τι συμβαίνει τελικά όταν οι δείκτες του ρολογιού μας επί γης μας οδηγούν σ’ εκείνο το ταξίδι, σ’ εκείνο τον κόσμο που η ψυχή ηρεμεί και τα μάτια κοιτούν με διαφορετική ματιά το μεγαλείο εκείνο που η καρδιά όσο βρισκόταν επί γης δεν μπορούσε να αντιληφθεί. Τα χρώματα και τα αρώματα, τα «χάδια» και τις αναμνήσεις μιας μέρας. Μιας οποιασδήποτε μέρας. Γιατί η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και οφείλουμε, επιβάλλεται να τη ζούμε.

Πως ο έρωτας εισβάλει στις ζωές. Πως γεννιέται το πηγαίο αυτό συναίσθημα, παντρεύοντας τις σκέψεις των ανθρώπων, φέρνοντας κοντά τα σώματα, δημιουργώντας το μεγαλείο. Την αγάπη που δεν σβήνει ποτέ που αν μια φορά γεννηθεί στις ψυχές μας, τον έρωτα και το πάθος. Η φιλία. Οι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Και οι στιγμές. Εκείνες οι στιγμές, οι γλυκές που αντιλαμβάνεσαι πως το πιο σπουδαίο δώρο που σου δόθηκε ποτέ είναι ο χρόνο σου πάνω στη γη.

Στο θερινό θέατρο Λαμπέτη παρακολούθησα χθες την πρεμιέρα της παράστασης: «Η Μικρή μας Πόλη» του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα Θόρντον Γουαϊλντερ, σε σκηνοθεσία: Γιάννη Κακλέα, με οδηγό την ιστορική μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη και μουσική της σπουδαίας Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Με ένα σπουδαίο θίασο ηθοποιών που μέσα από την εξαιρετική τους ερμηνεία μας ταξίδεψαν τόσο στη ψυχή του συγγραφέα όσο και στα στενά, στα σοκάκια μιας πανέμορφης μικρής πόλης που οι άνθρωποι συμβιώνουν με γνώμονα την αγάπη και το ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον. Μοιράζονται στιγμές. Τις στιγμές τους.

Στον ρόλο του αφηγητή: O Χρίστος Φερεντίνος.

Ένας ύμνος στην αγάπη. Στην αξία της οικογένειας. Στη δυναμική του έρωτα. Μια παράσταση αφιερωμένη στη ζωή. Στην κάθε μέρα ξεχωριστά. Στο φεγγάρι που αντικρίζουμε τη νύχτα, στις αχτίδες του ηλίου, στην ποίηση. Μια παράσταση – θαρρώ- αφιερωμένη στα χρόνια της νιότης μας, στα χρόνια της ανεμελιάς, εκεί που τα μάτια καθοδηγούνται από την ψυχή και η ψυχή από την αθωότητα της σκέψης, όταν τελικά μέσα μας εισέρχεται η κάθαρση- γεννιέται το «παιδί» εκείνο που χάσαμε ή ψάξαμε τελικά και το βρήκαμε μέσα στο χωροχρόνο.

Μια παράσταση που σας προτείνω, μέσα πλέον στην καρδιά του Καλοκαιριού.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
ΦΑΙΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΗΣ ΔΕΓΑΪΤΗΣ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΟΥΤΖΑΣ
ΡΟΖΑΜΑΛΙΑ ΚΥΡΙΟΥ
ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΤΗ
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΑΣΜΟΣ
ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΝΟΥ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΑΝΗΣ
ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΤΖΟΡΑΚΗΣ
ΗΡΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΣΙΑ
ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΕΛΕΠΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.