Σωκράτης Δούκας: Η Αίγινα είναι ευλογημένος τόπος

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπίζα

Δυναμικός, αεικίνητος, παθιασμένος με την Ιατρική, Αιγινήτης από επιλογή, ο Σωκράτης Δούκας είναι από εκείνες τις ελάχιστες εξαιρέσεις στην πολιτική, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, που δεν επιδίωξε εκείνος την ενασχόληση του μαζί της, αλλά το ίδιο το ποτάμι της ζωής, τον παρέσυρε και τον έφερε στον φυσικό του χώρο. Εκείνον της ενασχόλησης του με τα κοινά.

Ο Ιατρός – Γενικός Χειρουργός, Σωκράτης Δούκας, έχει ένα βιογραφικό τόσο βαρύ και μεγάλο που έρχεται σε άμεση αντιδιαστολή με το γρήγορο και το εύκολο της εποχής μας.

Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αίγινας το 2014, στο πλευρό του Παναγιώτη Κουκούλη, και είναι ξανά υποψήφιος στο πλάι του, με τον Δημοτικό Συνδυασμό “Αίγινα Μπορείς”, στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο ίδιος του ο βίος σηματοδοτεί τη φιλοσοφία του και τις αρχές του. Επιλέγει συνειδητά το δύσκολο, όπως όταν άφησε την Αθήνα και τις επαγγελματικές προοπτικές που του πρόσφερε, για να μεγαλώσουν τα παιδιά του σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Για να ακούει αληθινές και ανθρώπινες καλημέρες.

Ο Σωκράτης Δούκας λατρεύει την Ιατρική και θεωρεί τον εαυτό του ευλογημένο που έφθασε στο επίπεδο να την υπηρετεί. Πιστεύει βαθιά πως για όλα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, μελετημένο και καλά σχεδιασμένο, που στην κρίσιμη ώρα θα εφαρμοστεί στην εντέλεια.

Σωκράτης Δούκας θεωρεί δε πως αυτό ακριβώς χρειάζεται και ο Δήμος Αίγινας και πιστεύει ακράδαντα πως ο Παναγιώτης Κουκούλης και τα μέλη του “Αίγινα Μπορείς” θα φέρουν με την εφαρμογή του προγράμματος τους.

Η σχέση σου με την Αίγινα πως ξεκίνησε;

Από ένα εξοχικό σπίτι που υπήρχε εδώ και διακοπές των παιδικών χρόνων. Πριν από 7 χρόνια αποφασίζω να αφήσω την Αθήνα, να εγκαταλείψω την πρωτεύουσα και να έρθω στην Αίγινα προκειμένου να “ρίξω λίγο τους ρυθμούς και ν’ αλλάξω τρόπο ζωής.

Είσαι ένας πετυχημένος γιατρός, με πολύ καλές σπουδές και μια καριέρα στην Αθήνα, έτοιμη, στρωμένη μπροστά σου. Τι είναι αυτό που σου κάνει κλικ κι αποφασίζεις να έρθεις στην Αίγινα;

Στην Αίγινα περισσότερο με τράβηξε ο τόπος, ο τόπος αυτός έχει κάτι το ιδιαίτερο, εγώ θα τον χαρακτήριζα ευλογημένο. Από εκεί και πέρα ήταν μία χρονική συγκυρία όπου με πολύ έντονη ενασχόληση τόσο στην ειδικότητα της χειρουργικής όσο και στην ειδικότητα των επειγόντων με την εμπλοκή μου στο ΕΚΑΒ, αρχικά ως μέλος του τμήματος Μηχανών Ταχείας Ανταπόκρισης και μετά στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, έφθασα μάλλον σε ένα σημείο που ήθελα λίγο να ρίξω τους ρυθμούς και έτσι λοιπόν σκεπτόμενος και τα παιδιά μου ήταν σε μία ηλικία Δημοτικού και Γυμνασίου θεώρησα ότι η Αίγινα λόγω και της εγγύτητας με την Αθήνα ήταν ένας πολύ καλός τόπος για να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Έτσι λοιπόν με πάρθηκε η απόφαση να έρθουμε και να εγκατασταθούμε στην Αίγινα.

Υποθέτω πως ερχόμενος να εγκατασταθείς εδώ πρέπει να βίωσες ένα μικρό πολιτιστικό σοκ;

Είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση καταρχάς όσον αφορά τους ρυθμούς.

Οι ρυθμοί εδώ είναι τελείως μα τελείως διαφορετικοί και γίνεται αντιληπτό από οποιονδήποτε έρχεται έστω και σαν επισκέπτης. Αυτό βοηθάει στην καθημερινότητα εκπληκτικά βέβαια κι εκτός αυτού έχεις την άμεση επικοινωνία κι επαφή με τον κόσμο, κάτι που εμένα μου άρεσε πάντα πάρα πολύ, δηλαδή ήθελα να λέω τις καλημέρες μου όπως λέω χαρακτηριστικά, να γνωρίζω τον απέναντί μου, να μην υπάρχει αυτό το απρόσωπο της πρωτεύουσας, του κέντρου των τεσσάρων, πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Με το που έρχεσαι στην Αίγινα αναπτύσσεις άμεσα κοινωνική δράση έτσι δεν είναι;

Ναι, επειδή εγώ με την ιατρική έχω μια σχέση θα μπορούσα να την πω πάθος, είναι κάτι που ήθελα πάντα να κάνω. Άρχισα με τις πρώτες δράσεις που κάναμε στα σχολεία δίνοντας κάποια μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Και αυτό θεωρούσα ότι μπορείς να το περάσεις πολύ εύκολα μέσα από τα σχολεία, γιατί τα παιδιά ρουφάνε οτιδήποτε καινούργιο και κατά κάποιο τρόπο με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεις συνειδήσεις και χαρακτήρες.

Μετά προχωρήσαμε σε αυτά τα άτυπα σεμινάρια πρώτων βοηθειών στα σχολεία και στη συνέχεια διοργανώνονται τρεις διημερίδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών το 2013, το 2014 και το 2015 υπό την ευθύνη του ΕΚΑΒ, της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ όπου ήρθαν εδώ εξειδικευμένοι, πιστοποιημένοι διασώστες, οι οποίοι παραδίδουν μαθήματα πιστοποίησης στον πληθυσμό.

 

Νομοτελειακά μέσω αυτής της ενασχόλησης σου με τα κοινά και την αγάπη και τη διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που είναι εμφανής, έρχεται και η ανάμειξη σου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πως ξεκίνησε όλο αυτό;

Όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική είτε σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε στην κεντρική σκηνή έχουν αυτό που λέμε το “μικρόβιο” της ενασχόλησης, της εμπλοκής με τα κοινά.

Όποιος δεν το αποδεχθεί αυτό νομίζω ότι λέει ψέματα. Για να μιλήσω για τον εαυτό μου θα έλεγα ότι είναι ένας μοχλός ώστε να μπορώ να προσφέρω στην κοινωνία και μέσα από την δική μου επιστήμη, από τη δική μου ειδικότητα, την ιατρική, ήταν να εμπλακώ και στα κοινά ώστε να έχω ένα καλύτερο βήμα για να μπορώ να κάνω κάποια πράγματα πιο παραγωγικά και ίσως πιο άμεσα.

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα ένας επιτυχημένος επαγγελματίας στον τομέα του, να πάρει την απόφαση ν’ ασχοληθεί με την πολιτική, έστω και σε τοπικό επίπεδο;

Για να είμαστε τελείως ειλικρινείς, γιατί έτσι έχω μάθει να μιλάω, η ενασχόληση μου προσωπικά εμένα με τα κοινά θα έλεγα ότι περισσότερο ζημιά μπορεί να μου κάνει, παρά να μου δώσει κάποιο όφελος. Ξεκάθαρα.

Παρόλα αυτά, εγώ θεωρώ ότι είναι οι νέοι άνθρωποι και νεότεροι από εμένα, σίγουρα πρέπει να ασχολούνται, πρέπει να έχουν λόγο στην καθημερινότητα, πρέπει να έχουν λόγο στην πολιτική ζωή, γιατί αυτοί καθορίζουν την περπατησιά και την επόμενη μέρα.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει οι νέοι άνθρωποι να απέχουν από την πολιτική ζωή και από τα δημοτικά δρώμενα. Πρέπει να εμπλακούν.

Τι χρειάζεται ο Δήμος Αίγινας κατά τη γνώμη σου;

Ο προγραμματισμός είναι αναγκαίος. Επίσης πρέπει να υπάρχει το όραμα, πρέπει να υπάρχει ο συντονισμός, πρέπει να υπάρχει το ότι βλέπουμε λίγο παραπέρα, λίγο πιο μπροστά, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες και καταστάσεις.

Δεν μπορούμε να είμαστε οχυρωμένοι μέσα στον μικρόκοσμό μας και να θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι δεδομένα. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό.

Και ειδικά σε μία περίοδο που το παραλιακό μέτωπο απέναντι στην Αττική εξελίσσεται ραγδαία.

Συμφωνώ απόλυτα. Οι ευκαιρίες που μας δίνονται αυτή την χρονική στιγμή πιστεύω ότι είναι πάρα πολλές. Υπάρχει ένας “οργασμός ανάπτυξης” ακριβώς απέναντι μας, στα 17 μίλια.

Η Αίγινα είναι ο πρώτος προορισμός, είναι το δεύτερο λιμάνι στις αφίξεις, μετά τον Πειραιά ,κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Ουσιαστικά αυτό το νησί ζει από τον τουρισμό και αυτό επίσης πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Πρέπει να καταλάβουμε και να αποσαφηνίσουμε στο μυαλό μας τι θέλουμε.

Θέλουμε τον τουρισμό ή δεν τον θέλουμε τον τουρισμό; Ποιο είδος τουρισμού θέλουμε; Ποιον μπορούμε ν’ αναπτύξουμε.

Υπάρχει ο θρησκευτικός τουρισμός, υπάρχει ο ιατρικός τουρισμός, υπάρχει ο Έλληνας, υπάρχει και ο αλλοδαπός.

Πρέπει να τα βάλουμε όλα αυτά κάτω, ωραία είναι να έχουμε το πλάνο μας από την άλλη όμως πρέπει να έχουμε και τις αντίστοιχες υποδομές ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε όλη αυτή την κατάσταση.

Η γνωριμία σας με τον Παναγιώτη Κουκούλη πως προέκυψε;

Η κοινή μας πορεία ξεκίνησε από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τότε ήμουν πάλι υποψήφιος στο δημοτικό συνδυασμό του κ. Κουκούλη. Τον Παναγιώτη τον εκτιμώ σαν άνθρωπο και σαν προσωπικότητα. Αυτό ήταν που με ώθησε και έκανε να εμπλακώ σε αυτή τη διαδικασία και να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του.

Ήταν μια έκπληξη για σένα η τόσο καλή παρουσία σου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, με δεδομένο ότι ήσουν σχετικά “φρέσκος” στο νησί;

Ναι, ήταν η πρώτη φορά που σε τοπικό επίπεδο είχα εκτεθεί ήμουν μόλις δύο χρόνια τότε στην Αίγινα.

Μια τελευταία ερώτηση. Τι θα έλεγες στους δημότες της Αίγινας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, για ποιον λόγο να ψηφίσει τον Παναγιώτη Κουκούλη, γιατί να επιλέξει τον Σωκράτη Δούκα;

Εγώ προσωπικά για να βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση και να ακολουθώ τον Παναγιώτη τον Κουκούλη σημαίνει ότι τον πιστεύω 100%.

Το πιστεύω είναι μία πολύ ισχυρή λέξη. θεωρώ δηλαδή ότι μπορεί να κάνει πράγματα την επόμενη μέρα. Έχει όλα αυτά τα στοιχεία που και μπορεί να εγγυηθεί αλλά και που μπορεί να καταστρώσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του Δήμου.

Το άλλο που πιστεύω επίσης ακράδαντα είναι ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο πρόβλημα αλλά στη λύση του προβλήματος. Γιατί αν δεν είμαστε κομμάτι της λύσης μάλλον είμαστε κομμάτι του προβλήματος. Θεωρώ ότι κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του. Ο Παναγιώτης Κουκούλης έχει λύσεις.

Δεν θα πω κάτι για εμένα. Αφήνω στις Αιγινήτισσες και τους Αιγινήτες, τους συμπολίτες να σκεφτούν και να πράξουν κατά συνείδηση, ποιον θεωρούν, ικανό, άξιο, πρέπει λίγο να ανατρέξουν στο παρελθόν και να δουν ποιος πραγματικά έχει ασχοληθεί και έχει προσφέρει χωρίς να μηδενίζουμε καμία κατάσταση.

Τέλος πάντων αν έχουμε υποχρέωση σε κάποιον ας του πάρουμε ένα κουτί γλυκά και να μην τον ψηφίσουμε αν πιστεύουμε ότι δεν είναι κατάλληλος να μας εκπροσωπήσει. Να ψηφίσουν όλοι με αξιοκρατικά κριτήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.