Συγκλονιστική η Φωτεινή Φιλοσόφου ως Μαρία Πολυδούρη

Συγκλονιστική η Φωτεινή Φιλοσόφου ως Μαρία Πολυδούρη

Της Κατερίνας Φραγκουλάκη

Και είναι ο έρωτας, η επανάσταση των ανθρωπίνων ψυχών. Τα βαθιά και πηγαία συναισθήματα που καθοδηγούν το μυαλό και την καρδιά…Η δυναμική φύση της γυναίκας που έρχεται με την παρουσία της να αλλάξει με πάθος την εποχή της.

Στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη, η Φωτεινή Φιλοσόφου καταθέτει ψυχή με όλη τη σημασία της έννοιας, ενσαρκώνοντας τη ζωή της σπουδαίας Ελληνίδας ποιήτριας μας Μαρίας Πολυδούρη.

Της επαναστατημένης γυναίκας που ξεχώρισε στην εποχή της για το πνεύμα της, τις ιδέες της, τη ξεχωριστή και δυναμική της προσωπικότητα. Μιας γυναίκας που υποφέρει, πονάει, ερωτεύεται με πάθος, ζει, αναπνέει. Μα πάνω απ’όλα η Μαρία Πολυδούρη ζει τη ζωή. Παράδειγμα προς μίμηση για τις γυναίκες της εποχής της αλλά και τις σημερινές. Μια γυναίκα που παλεύει για τα όνειρά της. Μια γυναίκα που παλεύει για τη ζωή. Και ναι κερδίζει τη ζωή μέσα από τις δυσκολίες της.
Η κα. Φιλοσόφου ερμηνεύει με τελειότητα τον ρόλο της παρουσιάζοντας με ιδιαίτερη ταλέντο κάθε πτυχή της ζωής της σπουδαίας ποιήτριας. Τα παιδικά της χρόνια. -Η Μαρία Πολυδούρη ήταν ένα ποίημα-, άλλωστε. Τα χρόνια της εφηβείας της, τη σχέση της με τους άνδρες, την παραμονή της στα Εξάρχεια, την ενοικίαση του σπιτιού της, τον αρραβώνα της, τον έρωτά της για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, την παρουσία της στο πανεπιστήμιο της νομικής, τη νοσηλεία της, το τέλος της. Μέσα από ένα εξαιρετικό κείμενο της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού και σε σκηνοθεσία: Γιάννη Νικολαϊδη.

Η έντονη σκηνική παρουσία της κα. Φιλοσόφου, το εκφραστικό της πρόσωπο, ο τρόπος με τον οποίο εισβάλλει και «ερμηνεύει» τη ψυχή της ποιήτριας, κατατάσσουν την ερμηνεία της μέσα στις πιο δυνατές ερμηνείες των θεατρικών σκηνών των Αθηνών. Κάνοντας το κοινό να νιώσει στο έπακρο, ψυχή και σώμα, το υπέρτατο έργο τέχνης, τη μέγιστη προσφορά της Μαρίας Πολυδούρη στον Ελληνικό πολιτισμό και στα γράμματα. Μια παράσταση που επιθυμώ, εγώ προσωπικά, να δω ξανά.

Στο πλευρό της, ο Νίκος Γιάννακας, που με την έντονη παρουσία του στη σκηνή προσθέτει ακόμα περισσότερη τελειότητα και αίγλη στην ήδη επιτυχημένη παράσταση που δικαιολογημένα εισπράττει το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Ο κ. Γιάννακας ενσαρκώνει τον σπουδαίο Έλληνα και αγαπημένο ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και μας συγκινεί. Ενώ το παζλ της επιτυχίας συμπληρώνει η ήρεμη φωνή του κ. Γιάννη Νικολαϊδη που στο ρόλο του αφηγητή ταξιδεύει το κοινό δίνοντας περαιτέρω πληροφορίες για τη ζωή της Μαρίας Πολυδούρη.

Μια παράσταση δυνατή, ξεχωριστή, μια ανάσα στη μονοτονία της καθημερινότητάς μας και των γρήγορων ρυθμών της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.