Αγκίστρι: Άμεση λήψη μέτρων κατά των ανεξέλεγκτων κατασκηνώσεων

Ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων

Το ευρύ πρόβλημα των ανεξέλεγκτων κατασκηνώσεων που στήνονται στο Αγκίστρι, βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου, όπου αποφασίστηκε η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ειδικότερα το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές Δραγονέρα και Σκληρή του Δήμου Αγκιστρίου.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων και τον Δήμαρχο Αγκιστρίου, ο Διοικητής της Αστυνομικής Δ/νσης Πειραιά κ. Παππάς, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά κ. Σταμούλης, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Φραγκούλης, ο δημοτικός Σύμβουλος Αγκιστρίου κ. Λογοθέτης, ο Δασάρχης Πειραιά κ. Σακκάς, η Νομική Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής κ. Σαββίδου και υπηρεσιακοί παράγοντες του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Νήσων.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το πανέμορφο νησί του Αγκιστρίου έχει 85% δασοκάλυψη με πευκοδάσος και γίνεται κατά τους θερινούς μήνες πόλος έλξης και για τους παράνομους ελεύθερους κατασκηνωτές που καταστρέφουν το περιβάλλον και δημιουργούν συνθήκες κινδύνου για εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές.

Όπως είναι φυσικό δεν γίνεται να συνεχιστεί η απαράδεκτη και ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση και πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και προστασίας των πολιτών, στην εν λόγω σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα :

  1. Λεπτομερή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων κατασκηνωτών για το τι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές ποινές, με έντυπα φυλλάδια και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι η παράνομη κατασκήνωση είναι επ’ αυτοφώρω  αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση και επιβολή προστίμου 300 ευρώ ανά άτομο.
  2. Σύσταση μικτών κλιμακίων φύλαξης αποτελούμενα από εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Δασαρχείο) με τον συντονισμό και την μέριμνα του Δήμου Αγκιστρίου.
  3. Απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονής εντός του δάσους κατά τις νυχτερινές ώρες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  4. Αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για την αύξηση των κονδυλίων για την δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση.
  5. Ενίσχυση με προσωπικό του Αστυνομικού και Πυροσβεστικού σταθμού Αγκιστρίου, καθώς και του αρμόδιου Λιμεναρχείου και Δασαρχείου.

Σε σχετική ανακοίνωση της η Αντιπεριφέρεια Νήσων επισημαίνει πως συνολικά η Περιφέρεια Αττικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, του δάσους και της δημόσιας υγιεινής.

“Μέριμνα του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων είναι ο έγκαιρος σχεδιασμός και συντονισμός των συναρμόδιων φορέων για την προστασία των πολιτών της Π.Ε. Νήσων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που αυξάνεται η επισκεψιμότητα των νησιών”, καταλήγει η ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.