Γιώργος Βούλγαρης: «Εμφανίζεται στη ζωή σου όταν όλα φαινομενικά κυλούν ομαλά…»

Γιώργος Βούλγαρης: «Το θέατρο πρέπει να το αγαπήσεις περισσότερο και από τον εαυτό σου»

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλάει αποκλειστικά στην εφημερίδα, zografounews. Απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις μου, με γνώμονα την αλήθεια και την ειλικρίνεια.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Φραγκουλάκη

Αφοσιωμένος στην τέχνη του. Ο Γιώργος Βούλγαρης είναι ένας γνήσιος καλλιτέχνης με αστείρευτο ταλέντο. Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Πρωταγωνιστής της σκηνής αλλά και σπουδαίος «δημιουργός» θεατρικών παραστάσεων που το αποτέλεσμα τους απασχολεί πάντα τα ΜΜΕ αλλά και το φιλότεχνο κοινό που όλα αυτά τα χρόνια τον ακολουθεί πιστά. Ένας καλλιτέχνης,- που αν και έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην τέχνη του -που με τόσο μεράκι και αγάπη «υπηρετεί», συνεχίζει να διατηρεί χαμηλό προφίλ. Άλλωστε, επιτρέψτε μου να σας πω, πως ο Γιώργος Βούλγαρης, παρακολουθώντας τη δουλειά του τα τελευταία χρόνια, ότι έχει να πει και να αποδείξει το δείχνει επί σκηνής. Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα, ο καλλιτέχνης μιλάει αποκλειστικά στην εφημερίδα, zografounews. Απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις μου, με γνώμονα την αλήθεια και την ειλικρίνεια.
Με πρωταγωνιστή το χαμόγελό του, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξής μας με κάνει να χαμογελώ κι εγώ αλλά και να συγκινούμαι.

Ανοίγει τα χαρτιά του και χωρίς φόβο αλλά με πάθος, μου, μας αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται.
Τα φώτα της σκηνής σβήνουν και η συνέντευξή μας ξεκινάει…

Πείτε μου δυο λόγια για εσάς- Σε ποια ηλικία αποφασίσατε, πως θέλετε να ασχοληθείτε με τη τέχνη της uποκριτικής- Τι στάθηκε η αφορμή

Από πάρα πολύ μικρός. Αλλά ουσιαστικά το έναυσμα ήταν η ταινία του Steven Spielberg ”Ε.Τ. ο Εξωγήινος” που μαγεμένος από την θέαση της ρώτησα τον πατέρα μου: «Πως μπορεί να μου τύχει και εμένα κάτι τέτοιο», εννοώντας το απόλυτο δέσιμο του μικρού πρωταγωνιστή με τον εξωγήινο. Και εκείνος μου απάντησε (προφανώς για να αποφύγει την ερώτησή μου): ”Γίνε ηθοποιός”. Kαι έτσι… έγινε στόχος ζωής!
Μου έμαθαν πάνω από όλα να αγαπώ το σανίδι από ό,τι τον εαυτό μου: O Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Ρηγόπουλος, η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Σωτήρης Μουστάκας, o Γιώργος Μαρίνος.

Φέτος, συμπληρώνετε 27 χρόνια πορείας στον χώρο. Κ. Βούλγαρη, έχετε μαθητεύσει αλλά και έχετε συνεργαστεί, με Ιερά πρόσωπα, Μιλήστε μου για αυτή σας τη μοναδική εμπειρία, για τους σπουδαίους αυτούς καλλιτέχνες.

Τα 27 χρόνια στο χώρο αυτόν, δεν είναι καριέρας, αλλά μάθησης! Νιώθω πάντα μαθητής… Είχα την τύχη να συνεργαστώ με σπουδαίους δασκάλους, ηθοποιούς αυτά τα 27 χρόνια. Eυλογία σκέτη. Ιερά άτομα στον χώρο.
Μου έμαθαν πάνω από όλα να αγαπώ το σανίδι από ό,τι τον εαυτό μου: O Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Ρηγόπουλος, η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Σωτήρης Μουστάκας, o Γιώργος Μαρίνος.
Kαι σκηνοθέτες, δάσκαλοι, όπως: O Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Μίνως Βολανάκης, , ο Νίκος Φώσκολος, ο Γιάννης Δαλιανίδης ο Θυμιος Καρακατσάνης οκαι τόσοι άλλοι (που όχι μόνο εγώ αλλά όλο το ελληνικό Θέατρο οφείλει πολλά).
Αλλά και νεότερους. O Νίκος – Ορέστης Χανιωτάκης, ο Γιώργος Ευαγγελλόπουλος, ο Τάκης Ζαχαράτος, ο Πάνος Αναστασόπουλος, , η Μαρία Λάφη, ο Γιάννης Μακρυνόρης (που τα τελευταία χρόνια αποτελούμε σκηνοθετικό δίδυμο σε μια κοινή πορεία ,οράματος και κατάθεση ψυχής. Πόσο δοτικό -ταλαντούχο πλάσμα.) Είναι τόσοι πολλοί.
Παράγοντες,σκηνοθέτες και συνάδελφοι που τους χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ, πάντα τους κουβαλάω μέσα στην καρδιά μου

Ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτης- Αν σας ζητούσα να επιλέξετε ανάμεσα στα δυο, ποιον -ρόλο- θα επιλέγατε;

Και τα δύο έχουν μία κατάληξη… Την δημιουργία. Απλά ο ρόλος του ηθοποιού είναι συγκεκριμένος και πιο μοναχικός σε σχέση με τα καθήκοντα του σκηνοθέτη που από αυτόν εξαρτάται τι είδους πνοή θα δώσει στο όραμά του συλλογικά.

Σημαντική πορεία και στη μικρή οθόνη. -Yπήρξε κάποιος ρόλος σας που ξεχωρίσατε και αγαπήσατε λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους;

Αν και κλισέ θα απαντήσω πως ήταν όλοι τους παιδιά μου. Τους αντιμετώπισα με το ίδιο πάθος,σεβασμό και συνέπεια.

Μ’ αυτές τις σκέψεις πορεύομαι πλέον στην ζωή. Το μεγαλύτερο αγαθό είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Όταν αγαπάμε εμάς, τότε μπορούμε να δεχτούμε αλλά και να δώσουμε αγάπη.

Με ένα μήνυμά σας στο instagram, αποκαλύπτετε στους θαυμαστές σας, που όλα αυτά τα χρόνια σας ακολουθούν πιστά, μια δύσκολη φάση της ζωής σας από το 2006-2010. Θέλετε να μου μιλήσετε;

Δύσκολη περίοδος….Από το 2006 μέχρι και το 2010 πέρασα κατάθλιψη. Ύπουλη ασθένεια. Ήμουν σε μια δυνατή φάση στην καριέρα μου κάνοντας θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφο και τότε εμφανίστηκε. Τότε εμφανίζεται, όταν όλα φαινομενικά στη ζωή σου κυλούν ομαλά. Άρχισα να νιώθω θλίψη για ότι έκανα. Ακόμα και οι ατάκες που έλεγα στους ρόλους μου με επηρέαζαν. Τις κουβαλούσα μαζί μου. Υπήρξαν φορές στο γύρισμα που ξέχναγα τα λόγια μου, έκλαιγα χωρίς λόγο, με έπνιγε η δουλειά μου, με έπνιγε αυτό που αγαπούσα.
Όταν νύχτωνε ή όταν ξημέρωνε ένιωθα ένα βάρος στο στήθος που με κρατούσε ξύπνιο. Ήθελα να βγω από το σπίτι να πάρω αέρα αλλά τα πόδια μου ήταν βαριά.
Τότε, πήγα κατά τύχη σε έναν θεραπευτή ύπνου και μου έδωσε χάπια, αντικαταθλιπτικά, τα οποία με έκαναν με τον καιρό να νιώθω καλύτερα.
Μετά από 1 χρόνο πήρα την πρωτοβουλία να τα κόψω, μιας και ήμουν ήδη σε πολύ καλή κατάσταση ψυχολογικά, κάτι που αποδείχθηκε λάθος. Ύστερα από έναν δυνατό χωρισμό από μακροχρόνια σχέση, η ασθένεια ξαναπαρουσιάστηκε ακόμα πιο έντονα.
Έχοντας φτάσει μέχρι και σε σκέψεις αυτοκτονίας αποφάσισα να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία.
Στην αρχή φοβόμουν, νόμιζα ότι ήμουν τρελός, δεν μπορούσα να δεχτώ την κατάθλιψη, είχα λάθος άποψη για το τί είναι υγιές και τί όχι.Mε τα μηδαμινά αποθέματα σωματικής δύναμης αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια.Είναι πολύ σημαντικό το να μπορείς εσύ ο ίδιος να ζητάς την βοήθεια του ειδικού .
Ειδικά σε μια ασθένεια που σε κάνει να χάνεις την επαφή με τον εαυτό σου και να μην τον αντέχεις.
Με την βοήθεια της ψυχοθεραπεύτριας μου η κατάσταση μου άρχιζε να αλλάζει. Γινόμουν όλο και καλύτερα, ανακάλυπτα τον Γιώργο και έμαθα να αγαπώ αυτό που είμαι. Μ’ αυτές τις σκέψεις πορεύομαι πλέον στην ζωή. Το μεγαλύτερο αγαθό είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Όταν αγαπάμε εμάς, τότε μπορούμε να δεχτούμε αλλά και να δώσουμε αγάπη.

Είστε και δάσκαλος- Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο άνθρωπο που επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη τέχνη της υποκριτικής

Υπομονή, επιμoνή, σεβασμός στο παρόν (σε ότι υπάρχει) και στο παρελθόν(σε ότι προϋπάρχει).Το θέατρο με επίγνωση πρέπει να το αγαπήσεις περισσότερο και από τον εαυτό του βάζοντας στην άκρη όποια προσωπική ματαιοδοξία. Κανόνας.

Θα μας αποκαλύψετε τα σχέδια σας; Τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

Είμαστε στις ετοιμασίες της νέας μας σκηνοθετικής δουλειάς με τον Γιάννη Μακρυνόρη ΄΄Η δουλειά δεν είναι ντροπή» της Στέλλας Χατζή.
Μια φάρσα καταστάσεων για την νοοτροπία του Έλληνα… την οποία θα παρουσιάσουμε στο Αθηναϊκό κοινό μέσα στον Φεβρουάριο και παράλληλα έχουμε αναλάβει την νεοσύστατη θεατρική ομάδα ενός σπουδαίου συλλόγου της Γλυφάδας ‘’Προφήτης Ηλίας’’ διδάσκοντας θέατρο σε ανθρώπους που το αγαπούν ουσιαστικά με την προοπτική θεατρικής παράστασης.

Ένα νέο έτος έρχεται- Τι εύχεστε να συμβεί σε αυτή τη χώρα

Υγεία ψυχική και σωματική. Να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας με τους εαυτούς μας. Να αγαπάμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας. Από αυτό είμαστε πλασμένοι και αυτό παίρνουμε μαζί μας όταν φεύγουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.