Η συνέντευξη του μήνα-Κώστας Κατσαφάδος

Η συνέντευξη του μήνα-Κώστας Κατσαφάδος

Ο βουλευτής Α’ Πειραιά της Ν.Δ. και αναπληρωτής Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του κόμματος κ. Κώστας Κατσαφάδος μίλησε για όλα στον Νίκο Αλεξίου. Αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία της πολιτικής, οικογενειακής και κοινωνικής του ζωής, στα νησιά και στην περιφέρεια της Α’ Πειραιά, στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και την τραγική κατάσταση των μνημονίων ενώ με το χέρι στην καρδιά μίλησε για
τις επερχόμενες εκλογές.

Κύριε Κατσαφάδο, τιμάτε με την παρουσία σας το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Α’ Πειραιά έχει έναν άξιο εκπρόσωπο της σε αυτό. Παρακαλώ μιλήστε μας για την πορεία σας και τις μέχρι σήμερα θετικές, αλλά και αρνητικές στιγμές που την συνόδευσαν.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που έδινε καθημερινές μάχες με αξιοπρέπεια, όπως κάνουν χιλιάδες οικογένειες στην πατρίδα μας. Άρα έχω γνωρίσει από πρώτο χέρι και τις δυσκολίες και τις αγωνίες που περνά κάθε σπίτι, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή μια και δεν βρήκαμε τίποτε έτοιμο.

Παράλληλα όμως μεγάλωσα σε ένα σπίτι που πήρα τόσο εγώ όσο και η αδελφή μου, η Μαίρη πολύ αγάπη αλλά και έναν κώδικα αξιών με τον οποίο πορεύτηκα και πορεύομαι στη ζωή.

Και θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τους γονείς μου αλλά και τους παππούδες και γιαγιάδες μου, που μου έδειξαν ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε στη ζωή μέσα από τις δυσκολίες.

Ότι πάνω από όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι και να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας και να τον βοηθάμε.

Αυτά τα χαρακτηριστικά με οδήγησαν στην εμπλοκή μου στα πολιτικά πράγματα τόσο στο φοιτητικό κίνημα με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ όσο και στην ΟΝΝΕΔ.

Και αυτά υπηρετώ από 23 χρόνων όταν εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος, μέχρι και σήμερα. Σίγουρα η πολιτική σου δίνει χαρές σου δίνει όμως και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους συμπολίτες σου.

Θα έλεγα μια στιγμή σημαντική σε αυτήν την πορεία ήταν το 2012 όταν εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής.

Αλλά και οι επόμενες αναμετρήσεις του 2015, για μένα ήταν σημαντικός σταθμός καθώς οι πολίτες του Πειραιά και των νησιών με έφεραν στην πρώτη θέση.

Αλλά να μου επιτρέψετε να πω ότι η στιγμή που δεν θα ξεχάσω είναι η μια και μοναδική φορά που ενώ ήμουν έτοιμος να ανέβω στο βήμα της Βουλής για να μιλήσω πληροφορήθηκα ότι η σύζυγός μου ήταν έτοιμη να γεννήσει και έφυγα τρέχοντας για το μαιευτήριο.

Για μένα η πιο αρνητική στιγμή για την πατρίδα μας ήταν όταν μπήκαμε στην μεγάλη περιπέτεια των Μνημονίων.

Όταν μέσα σε 8 χρόνια άλλαξαν οι ζωές σχεδόν όλων των Ελλήνων. Έζησα και ζω ως βουλευτής, αλλά και ως οικογενειάρχης, όλη αυτήν την απόγνωση χιλιάδων συμπολιτών μας, των συνταξιούχων, των νέων παιδιών που ξενιτεύονται, ανθρώπων που από τη μια στιγμή στην άλλη έχαναν δουλειές και σπίτια.

Νομίζω ότι βιώσαμε ένα ακήρυχτο Πόλεμο και αυτό πραγματικά ήταν το πιο δύσκολο από όσα έχω ζήσει στην πολιτική μου πορεία. Αυτό το στοίχημα εάν θέλετε είναι που έχω βάλει τόσο εγώ, όσο και η Νέα Δημοκρατία.

Να μην ξαναζήσει αυτός ο τόπος, αυτή η πατρίδα τέτοιες στιγμές. Αλλά με ρεαλισμό και πίστη στις δυνάμεις μας, μακρυά από το λαϊκισμό και τη δημαγωγία, να φτιάξουμε τη χώρα που μας αξίζει.

Πιστεύετε πως οι παρεμβάσεις, οι Ερωτήσεις και οι αγώνες σας για τα νησιά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Α’ Πειραιά έχουν “πιάσει τόπο”, δεδομένης της κυβερνητικής αδιαφορίας της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Τα νησιά μας είναι ένας τεράστιος πλούτος. Μια δύναμη που δυστυχώς πολλές κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν.

Εάν αναλογιστούμε ότι απέχουν από την πρωτεύουσα από μια ώρα μέχρι τρεις το πολύ (με εξαίρεση τα Κύθηρα), και εξακολουθούν να παρουσιάζονται προβλήματα με την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, την περίθαλψη, και βασικές υποδομές τι να πούμε για την ανάπτυξη και τα υπόλοιπα σχέδια, που πρέπει να υλοποιήσουμε.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τα προβλήματα των νησιωτών μας, δεν έχουν χρώμα. Και να σας πω και κάτι με το χέρι στην καρδιά, τους πολίτες τους ενδιαφέρει να λυθούν τα προβλήματά τους και όχι ποιος θα τους τα λύσει.

Απαιτείται επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο που θα ξεπερνά το χρονικό όριο της όποιας κυβέρνησης, το οποίο θα αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης των νησιών μας. Υπάρχουν δυνατότητες. Δείτε την Αίγινα.

Μπορεί να στηρίξουμε τον θρησκευτικό τουρισμό. Έχουμε τον Άγιο μας, το Μοναστήρι μας. Σημεία αναφοράς για την ορθοδοξία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το φιστίκι Αιγίνης όπλο ανάπτυξης. Τέτοια παραδείγματα μπορώ να σας βρω σε κάθε νησί μας.

Αλλά όταν η Πολιτεία αδιαφορεί, όταν με ένα μπλακ άουτ γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι, πως θα αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος;

Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση όμως που δεν έχει ούτε έναν βουλευτή από την περιφέρειά μας Υπουργό, κάτι που είναι ενδεικτικό, του πως σκέφτεται και λειτουργεί, δεν θέλει ούτε μπορεί να δώσει λύσεις.

Και πλέον δεν έχει ούτε το χρόνο να δώσει λύσεις, καθώς ο χρόνος της τελειώνει, χωρίς να έχει κάνει ούτε ένα έργο πνοής στα νησιά μας. Ο αγώνας μας και η αγωνία μας πλέον είναι για την επόμενη μέρα.

Να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Να ξανακάνουμε την καρδιά της περιφέρειάς μας τον Αργοσαρωνικό, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα να κτυπήσει και πάλι.

Κύριε Κατσαφάδο, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια τι απαντάτε;

Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και ακυρώνει, εν τοις πράγμασι, τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Η Κυβέρνηση μετά την 20η Αυγούστου πανηγυρίζει για τη δήθεν έξοδο της χώρας μας απότα μνημόνια.

Η μόνη πραγματικότητα είναι ότι πράγματι, στις 20 Αυγούστου, έληξε η δανειακή σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2015 και είχε εξαρχής τριετή διάρκεια. Βγήκε, όμως, η χώρα πραγματικά από τα μνημόνια; Ποιος ήταν ο αρχικός σκοπός των μνημονίων;

Γιατί κατέστη απαραίτητο και το 3ο αχρείαστο, -όπως φαινόταν τουλάχιστον από τις αρχές του 2015- μνημόνιο; Γιατί η χώρα μας, πολύ απλά, δεν είχε πρόσβαση στις αγορές. Ποιος ήταν ο σκοπός του προγράμματος;

Μετά τη λήξη του η χώρα να μπορεί να έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές και να δανείζεται με λογικά επιτόκια.

Αυτός εξάλλου ήταν και ο στόχος τον οποίον η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει από την αρχή και καθώς παρακολουθούσε την πορεία υλοποίησης του 3ου μνημονίου. Λέγαμε πάντα στον κ. Τσίπρα: κάνε ό,τι πρέπει, φρόντισε να κάνεις ό,τι χρειάζεται ώστε, μετά τη λήξη του προγράμματος, η χώρα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές.

Σήμερα, λοιπόν, η χώρα είναι εκτός αγορών, με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν ξεπεράσει το 4,6%.

Η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Ταυτόχρονα δεν έχει και πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

Τι έμεινε; Οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η αυστηρή λιτότητα, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και ένα πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο εκτείνεται μέχρι το 2060 δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία.

Ξεκινώ με το ιδιωτικό χρέος. Οφειλές των Ελλήνων στην εφορία: Αγγίζουν τα 102 -επαναλαμβάνω- τα 102 δισ. ευρώ. Τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες έχουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, κάποια φορολογική εκκρεμότητα. 1.143.000 Έλληνες έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου:

Παραμένουν κολλημένες στα 2,7 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων -δαπάνες με πολύ υψηλό πολλαπλασιαστή- έχουν σημαντική απόκλιση έναντι του στόχου κατά 760 εκατομμύρια.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται σήμερα στη χώρα. Και όλα αυτά σε μια ζοφερή πραγματικότητα, όπου οι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας -και υπάρχουν τέτοιες και θέλω να τις χαιρετίσω- είναι, δυστυχώς, εξαιρέσεις. Δεν είναι ο κανόνας. Πιστεύει λοιπόν κανείς αλήθεια ότι σταμάτησε η λιτότητα;

Ότι έρχονται καλύτερες μέρες γιατί έτσι αποφάσισε ο κ. Τσίπρας με την παροχολογία στην ΔΕΘ, με την καλλιέργεια της πόλωσης και του διχασμού;

Ποιον πιστεύουν ότι εξαπατούν; Πιστεύουν δηλαδή ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς που με λίγα καθρεφτάκια θα ξεχάσουν την άγρια φορολογία που έχουν υποστεί οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια, το τεράστιο πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες που έχουν γεμίσει τη χώρα για να θησαυρίζουν ΜΚΟ και διακινητές; Θα ξεχάσουμε τους νεκρούς στο Μάτι; Ποιον κοροϊδεύουν;

Ναι, αλλά γιατί να πιστέψουν εσάς οι πολίτες;

Γιατί ποτέ δεν τους είπαμε ψέμματα, με όποιο κόστος και εάν είχε αυτό. Εμείς τους λέμε ότι ήρθε η ώρα να ξαναπάρουμε, μαζί με όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα τι είχαν ψηφίσει, τις τύχες της χώρας μας στα χέρια μας.

Σε κάθε επίπεδο. Σε εθνικό, σε οικονομικό, σε επίπεδο παιδείας και εκπαίδευσης, σε θέματα πολιτισμού και οικογένειας. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος. Έχει ακόμη ανήφορο.

Για αυτό και δεν σκοπεύουμε να πούμε ψέμματα. Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και δύο χρόνια, έχει εξαγγείλει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα μείωσης φόρων, περιστολής κρατικών δαπανών και προσέλκυσης επενδύσεων.

Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το πιστεύουμε γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και στην ανάγκη να μειώσουμε τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση προκειμένου να δημιουργήσουμε πλούτο και να ανταμείψουμε την εργασία και τον κόπο των Ελλήνων.αι για να είμαι συγκεκριμένος: η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκονται στο επίκεντρο
του προγραμματικού μας λόγου.

Μείωση της φορολογίας εισοδήματος στο 20% εντός μίας διετίας, της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% στο ίδιο χρονικό διάστημα, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9%, μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 24% στο 13%.

Θα μπορούμε να τα εφαρμόσουμε άμεσα και εφόσον η οικονομία πάρει μπροστά όπως εκτιμούμε ότι θα γίνει με ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων το οποίο μπορούμε να δρομολογήσουμε, σε βάθος τετραετίας μπορούμε να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω μειώσεις φόρων, πάντα χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Αυτά είναι μερικά από όσα έχουμε κοστολογήσει και θα πεί ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Κύριε Κατσαφάδο το 2019 θα είναι μια εκλογική χρονιά με απανωτές αναμετρήσεις. Πιστεύετε πως από το “φιάσκο” της μεταμνημονιακής εποχής που ευαγγελίζονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα περάσουμε στην κατάκτηση της εξουσίας από την Ν.Δ. και στις καλύτερες ημέρες για τον τόπο;

Η «κατάκτηση» όπως λέτε της εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός για τη ΝΔ. Η εξουσία δεν είναι λάφυρο, όπως την είδε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός μας είναι να εφαρμόσουμε μια πολιτική που να απευθύνεται σε όους τους Έλληνες.

Θα στηρίζει τους αδύναμους, αλλά και τη δημιουργία πλούτου ώστε να διανεμηθεί δίκαια σε όσους έχουν ανάγκη.

Η απερχόμενη Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε επικοινωνιακά σόου τα οποία στήνουν κάθε τόσο, επιχειρώντας να πείσουν ότι ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας είναι το ισχυρό τους χαρτί.

Δεν ξέρω ποιο φιάσκο να πρωτοθυμηθούμε σε αυτήν την Κυβέρνηση, μια διακυβέρνηση γεμάτη ψεύδη, βαρύγδουπες υποσχέσεις και παντελώς ασύμβατες με τις πράξεις τους διακηρύξεις: από τη κατάπτυστη συμφωνία των Σκοπίων, μέχρι το Μάτι, τα capital controls, το δημοψήφισμα- παρωδία και το σκίσιμο των Μνημονίων.ώρα στην ΔΕΘ έταξαν στους πάντες τα πάντα.

Βλέπουν την συντριβή τους να έρχεται και χρησιμοποιούν τα πάντα. Θέλουν να αδειάσουν τα ταμεία από κάθε διαθέσιμο. Δεν τους νοιάζει ο τόπος. Αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Ο κόσμος είναι πλέον υποψιασμένος.

Μια και αναφερθήκατε στο θέμα των Σκοπίων. Ποια είναι η θέση σας;

Δυστυχώς η συμφωνία την οποία υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος είναι μια κακή συμφωνία για τη χώρα. Είναι μια συμφωνία που προσβάλλει όλους τους Έλληνες, όχι μόνο τους Μακεδόνες, καθώς ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς, που δεν ήταν άλλες από την παραχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής εθνότητας».

Δηλαδή επί της ουσίας της «μακεδονικής ταυτότητας» στους γείτονές μας. Και αυτό, ξέρετε, δεν είναι μόνο μια διπλωματική, μια πολιτική ήττα των κ. Τσίπρα και Κοτζιά, οι οποίοι έδρασαν υπόγεια και ερήμην της εθνικής γραμμής, ερήμην του λαού, ερήμην των κομμάτων.

Αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει ότι και να γίνει.

Εκλογές πότε βλέπετε;

Έπρεπε ήδη να είχαν γίνει. Κάθε μέρα που περνά είναι επιζήμια για τον τόπο και τους πολίτες. Παρά όμως τον αγώνα των κυβερνώντων για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, πιστεύω ότι το αργότερο που θα διεξαχθούν θα είναι την άνοιξη του 2019.

Να τολμήσω και μια προσωπική… παραπολιτική ερώτηση. Πιστεύετε πως ο ισχυρός ανταγωνισμός στην Α’ εκλογική Περιφέρεια του Πειραιά, θα σας κατατάξει πάλι στην πρώτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (Δεδομένου του θετικού πρόσημου στο Κοινοβουλευτικό σας έργο);

Πιστεύω ότι όλοι όσοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, έχουμε έναν κοινό στόχο. Να υπηρετήσουμε τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, και τους πολίτες της Α’ Περιφέρειας και Νήσων και κατ’ επέκταση όλους τους Έλληνες. Άρα εγώ σ’ αυτή τη μάχη δεν διακρίνω ανταγωνιστές αλλά συμμαχητές και συμμαχήτριες. Στη ζωή μου όμως έχω μάθει να κοιτάζω τον εαυτό μου και όχι τον διπλανό μου. Στον στίβο όποιος κοιτάζει τον διπλανό του χάνει. Ποτέ δεν θεωρούσα και δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Αντιθέτως έχω μία και μόνη υποχρέωση, να δίνω καθημερινά μάχη με τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού, ζητώντας απ’ όλους να με κρίνουν αυστηρά. Τη βαθμολογία και αυτή είναι η μαγεία της δημοκρατίας σε όσους πολιτεύονται τη βάζει ο πολίτης. Για μένα κάθε εκλογική αναμέτρηση τη δίνω σαν να είναι η πρώτη φορά. Με το ίδιο πάθος και την ίδια πίστη. Το πιο σημαντικό όμως στις επόμενες εκλογές δεν είναι η θέση εκλογής μου, αλλά το όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό που μπορεί να πάρει η ΝΔ, ούτως ώστε να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα που την έχει οδηγήσει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Και με τη βοήθεια του Θεού πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας;

 Αυτήν την ερώτηση θυμηθείτε να μου την κάνετε το βράδυ των εκλογών.

Η συνέντευξη του μήνα-Κώστας Κατσαφάδος

Του Νίκου Αλεξίου

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.