Δήμος Αίγινας-Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου με τον Κλεισθένη

Δήμος Αίγινας-Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου με τον Κλεισθένη

Τα βασικά σημεία και οι αλλαγές στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο Κλεισθένης.

Σύμφωνα με τον «Κλεισθένη», ο Δήμος Αίγινας, ο οποίος έχει περισσότερους από 10.000 κατοίκους συνεχίζει να αποτελείται από τις ίδιες Δημοτικές Κοινότητες (πρώην Τοπικά Διαμερίσματα) και τον ίδιο αριθμό από δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι είναι και πάλι 27 συνολικά.

Οι πέντε τοπικές κοινότητες παραμένουν ως έχουν : Αίγινας, Βαθέος, Κυψέλης, Μεσαγρού και Πέρδικας.

Η σύνθεση των ψηφοδελτίων Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που μπορούν να περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι συνολικά από 27 έως 36, εκ των οποίων το 40% πρέπει να είναι γυναίκες.

Οι υποψήφιοι σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων που εκλέγουν τοπικά συμβούλια και μπορούν να περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο είναι από 7 έως 9 για τα 7μελή τοπικά συμβούλια και από 5 έως 8 για τα 5μελή τοπικά συμβούλια.

Το ίδιο ποσοστό υποψηφίων γυναικών, και ήτοι 40%, ισχύει και για τα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων. Για τα τοπικά συμβούλια που αποτελούνται από 7 μέλη οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμα να βάζουν 2 σταυρούς ενώ για τα 5μελή μόνο 1 σταυρό.

Εκλογή Δημάρχου- Συμβούλων-Αντιδημάρχων

Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος θα πρέπει ο συνδυασμός του να λάβει το την απόλυτη πλειοψηφίατου συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (50% +1 ψήφο) από την πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας.

Αν δεν συμβεί αυτό τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην αρχική εκλογική διαδικασία. Για τις εκλογές αυτές ισχύει η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων.

Το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τα έγκυρα ψηφοδέλτια διαιρούμενα με τον συνολικό αριθμό εδρών των εδρών (27), καθορίζει από τον πρώτο γύρο τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέξει η κάθε παράταξη.

Οι σημαντικές αλλαγές με τον «Κλεισθένη».Πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας εκλέγεται ένας από τους δύο πρώτους συνδυασμούς μετά από ψηφοφορία μεταξύ των εκλεγέντων συμβούλων της κοινότητας, η οποία διεξάγεται την πρώτη Κυριακή της δημοτικής περιόδου.

Αντιδήμαρχοι του δήμου μπορούν να ορίζονται και από την αντιπολίτευση αν όμως το εγκρίνει η πλειοψηφία των μελών της παράταξης στην οποία ανήκει ο προτεινόμενος.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται υποχρεωτικά από την παράταξη του δημάρχου. Άλλος υποψήφιος μπορεί να εκλεγεί μόνον αν συγκεντρώσει τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού
συμβουλίου.

Επιτρέπεται η προσχώρηση δημοτικού συμβούλου σε άλλη παράταξη αν αυτή εγκριθεί από τα 2/3 των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί.

Δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνενωθούν σχηματίζοντας νέα παράταξη αν συμφωνήσει και υπογράψει το σύνολο των μελών των παρατάξεων.

Όλα τα παραπάνω, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο «Καλλικράτη» όπως τροποποιήθηκε με τον «Κλεισθένη», θα πρέπει να επισημοποιηθούν και με την έκδοση εγκύκλιου του υπουργείου εσωτερικών.

Την εφαρμογή της απλής αναλογικής μέσα από το Πρόγραμμα «Κλεισθένης» και τις αλλαγές που θα προέκυπταν σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2014, φέρνει στο φως η ιστοσελίδα aeginanet.

Δήμος Αίγινας-Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου με τον Κλεισθένη

Ο Κλεισθένης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανατρέπει το σκηνικό στο Δήμο Αίγινας

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας μας για τις διατάξεις του νέου αλλόκοτου νόμου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς και της έγκυρης ανάλυσης του Νίκου Γιαννούλη από το aeginanet, προκύπτουν τα εξής ευτράπελα:

Από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών εκλογών του 2010, η παράταξη Κουκούλη θα ελάμβανε 10 έδρες, ο συνδυασμός του Δημάρχου Μούρτζη 9, ο Φίλιππος Τζίτζης 3 έδρες, ο Αντώνης Ντελής 2 και ο Γιώργος Κοττάκης χωρίς έδρα.

Ωστόσο το σύνολο όλων των παρατάξεων φτάνει τις 24 έδρες και απομένουν 3 έδρες για την κατανομή της Β’ Κυριακής.

Εκεί κατανέμονται ως εξής:

Από μία έδρα καταλαμβάνουν οι Κουκούλης, Μούρτζης και Κοττάκης.

Κατά συνέπεια πρώτος σε συμβούλους θα ήταν ο κ. Κουκούλης (11) και δεύτερος ο Δήμαρχος Μούρτζης (10) ενώ ο Γιώργος Κοττάκης θα έμπαινε στο Δημοτικό Συμβούλιο με μια έδρα παρά το μικρό ποσοστό του.

Κατά συνέπεια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θέλει να οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και να φτιάξει μικρογραφίες της συγκυβέρνησης της σε ολόκληρη την χώρα.

Θα δημιουργήσει Δημάρχους μειοψηφίας και «ερμαφρόδιτες» αυτοδιοικητικές καταστάσεις με Αντιδημάρχους «μαιμού» και άθλιες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι… των δημοτικών συμβουλίων. Ελπίζουμε στην άμεση κατάργηση αυτού του νομοθετικού… εκτρώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.