Αίγινα ώρα μηδέν

Αίγινα ώρα μηδέν

Αίγινα ώρα μηδέν: Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 που αρθρογραφώ για τα δημοτικά πράγματα του νησιού μας είτε με την ιδιότητα του συντάκτη είτε του εκδότη τοπικών εντύπων, πάντα ένα τραγικό γεγονός (τουλάχιστον ένα ανά έτος), έρχεται να κλονίσει και να ταρακουνήσει τα “ήρεμα” νερά του βολέματος και της ανεπάρκειας των δημοτικών μας αρχόντων.

Πριν λίγες μέρες άλλος ένας συμπατριώτης μας έφυγε από τη ζωή αφού παρέμεινε αβοήθητος επί αρκετή ώρα στο οδόστρωμα της παραλίας της Αίγινας.

Οι… ειδήμονες έχουν μιλήσει ήδη. Άλλοι για έλλειψη οδηγών του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Αίγινας, άλλοι για έλλειψη καυσίμων και πάει λέγοντας…

Η είδηση όμως και η ουσία του τραγικού γεγονότος παραμένει ίδια και απαράλλαχτη εδώ και δεκαετίες.

Η Αίγινα χάνει τα παιδιά της στην άσφαλτο, το νησί δυσφημείται από την τραγική εικόνα που παρουσιάζει στα θέματα της έγκαιρης αντιμετώπισης σοβαρών ιατρικών περιστατικών και κανένας δεν έχει ζητήσει μια συγγνώμη ή δεν έχει τιμωρηθεί (έστω σε ηθικό επίπεδο) για την ανεπάρκεια του.
Να γίνω όμως συγκεκριμένος.

Όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου εδώ και τριάντα χρόνια αναφερόμαστε ξανά και ξανά στις λακκούβες των δρόμων, στις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Αίγινας, στις ελλείψεις του Νοσοκομείου, στην ανυπαρξία ελικοδρομίου καθώς και πλωτού σκάφους για την αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών περιστατικών.

Τι έγινε από τότε; Πόσοι ανεύθυνοι δημοτικοί άρχοντες μερίμνησαν για να διευθετηθεί έστω το 1/10 αυτών των ζητημάτων;

Και μην μου απαντήσουν πως τους έλειπαν οι διασυνδέσεις και οι υψηλές… γνωριμίες.
Θα υπενθυμίσω την αγαστή σχέση που είχαν οι εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου με βουλευτές της περιοχής, με υπουργούς και με τις νομαρχιακές ή περιφερειακές αρχές.

Αποτέλεσμα όλων…: Το απόλυτο μηδέν και με αποτέλεσμα η Αίγινα να βρίσκεται στην ώρα… μηδέν.

Ωστόσο η σημερινή διοίκηση του Δήμου βρήκε τον χρόνο και τον τρόπο να ρυθμίσει το χρέος από κατανάλωση νερού κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης (υπόθεση για την οποία ήδη ασχολείται η ελληνική δικαιοσύνη), βρήκε επίσης τον τρόπο να ρυθμίσει τα χρέη νερού αιρετών της Διοίκησης και να τους διατηρήσει μέχρι την λήξη της θητείας τους για να μην χαλάσει… η μαγιά της σύνθεσης της…
Και εδώ θα με ρωτήσει κάποιος γιατί “μπλέκω” τα δυο αυτά θέματα…

Μα δυστυχώς ή ευτυχώς έχουν άμεση σχέση.

Χρόνος για τα Δημοτικά Συμβούλια, για τους κατά καιρούς Αντιδημάρχους και Προέδρους τους υπάρχει για τις διορθώσεις νερών είτε ιδιωτών είτε αιρετών είτε υπουργών.

Χρόνος για το… έρημο άρθρο 78 του νόμου 4368/2016 που αναφέρει ρητά:

«Στις περιοχές όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, δύναται:

α) προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και

β) προσωπικό των Ο.Τ.Α. να οδηγεί τα ασθενοφόρα που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, κατόπιν αιτήματος αυτού…», δεν είχαν για να το εξετάσουν ή να το ενεργοποιήσουν…

Και τρέχουν τώρα με συσκέψεις, με έκτακτα συμβούλια και με δηλώσεις να μας ρίξουν… στάχτη στα μάτια πως κάτι πρόκειται να αλλάξει. Δεν πρόκειται να αλλάξει λοιπόν τίποτα εάν δεν πάτε όλοι… σπίτι σας στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

Μέχρι τότε υπομονή και ο Άγιος του νησιού μας να βάλει το χέρι του ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.